Het wie, wat, waar en waarom van AMEN

Zingeving. Dat ene woord. Zo simpel maar toch zo ingewikkeld. De vraag over zingeving houdt ons bezig: Wat is de zin van dit bestaan? We zoeken naar antwoorden op de vragen van dit leven. Wanneer worden we verliefd, waarom sterft een geliefde, waarom hebben we ruzie of wanneer zijn we helemaal gelukkig? Veel mensen zoeken hun hele leven naar  antwoorden op die vragen in yoga, mindfullness of in cursussen. 

Maar wat als... Wat als dat eeuwenoude boek de Bijbel met al haar verhalen antwoord kan geven op deze vragen? Ook al geloof jij niet in de God van de Bijbel, daarmee zijn de verhalen uit het boek nog niet waardeloos geworden.

AMEN | Inspireren door verhalen en wijsheden uit de Bijbel.

Over amen

Veel mensen zoeken deze antwoorden in bijvoorbeeld yoga of mindfulness. Maar zou de Bijbel, met alle verhalen die erin staan, ook geen antwoorden kunnen geven? 


Ook al geloof je niet in een God, daarmee zijn de verhalen uit de Bijbel nog niet waardeloos geworden. 


Met het project AMEN inspireer ik mensen door middel van Bijbelverhalen.

Wie zit er nu achter AMEN? Dat ben ik, Daniël Westrik. Een enthousiaste kerel met een hart voor Jezus. Jezus roept in Handelingen 1:4–8 op om niet stil te blijven zitten, maar tot in elk uiteinde van de wereld het goede nieuws te verkondigen. Door AMEN kan ik aan deze oproep gehoor geven.

Nadat de vorige eigenaar besloten had om te stoppen met het merk AMEN, was ik van mening dat het zonde is om het merk dood te laten bloeden. Ik heb uiteindelijk besloten dit merk over te nemen en de visie door te starten.


Zelf ben ik enorm fan van het vertellen van verhalen door verschillende media als foto en video. Nu heb ik ook dit media aan mijn arsenaal toegevoegd. En kan ik niet wachten wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Inspiratie voor de verschillende stukken haal ik uit heel de Bijbel. Ik vind het een boek dat zo rijk is aan wijsheden dat ieder mens er iets van kan leren, ongeacht achtergrond of geloof. 

Met het project AMEN inspireer ik mensen door middel van Bijbelverhalen.

Over Amen

Het is half negen, de bel is net gegaan en ik zit met mijn natte haren al in de klas. Het regende, dus stonden we vanochtend snel in de rij. Ik zit nog te kletsen als meester Mooij op het bord tikt. We gaan beginnen met een nieuwe schooldag en zo’n dag begint eigenlijk altijd het zelfde, met een verhaal. Meester Mooij is een beetje een chagrijnige meester, maar verhalen vertellen kan hij heel goed. Vandaag gaan we verder met het verhaal van Jozef. Gister vertelde de meester hoe Jozef in de put werd gegooid door zijn eigen broers. Vandaag gaat het verhaal verder. Josef wordt door handelaren uit de put gehaald en komt uiteindelijk als slaaf terecht bij de Farao van Egypte. 

Jarenlang hoorde ik elke schooldag zo’n verhaal. De dag begon met een verhaal uit de bijbel. Elk jaar weer dezelfde over Abraham, Mozes en David. Ik heb dan ook lang gedacht dat iedereen de verhalen toch wel kende. Ik ben opgegroeid met het idee dat geloven in een God normaal is. Totdat ik naar het Hbo ging en ik er achter kwam dat geloven helemaal niet zo normaal is. En dat er ook mensen zijn die nog nooit van David gehoord hebben. Ik ging denken dat klasgenoten me vast raar zouden vinden, dat ze me saai en conservatief zouden vinden. Ik was bang voor hun eventuele oordeel. Maar is die angst voor dat oordeel wel terecht? Daarom ben ik onderzoek gaan doen naar religie in de huidige tijd, wat vinden we er nu eigenlijk echt van?   

"Totdat ik naar het Hbo ging en ik er achter kwam dat geloven helemaal niet zo normaal is. "

Er is de laatste tijd ontzettend veel geschreven over religie en dat wil dan ook wel wat zeggen. Het houdt ons bezig. In de jaren 70/80 is het christelijk geloof in Nederland is massaal afgeschaft. Het gevolg daarvan is een generatie die eigenlijk niets meer af weet van dat christelijke geloof. Toch zijn we nog steeds opzoek naar een vorm van zingeving. Iets dat onze problemen kan verhelpen en ons gelukkig moet maken. Psychiater Dirk de Wachter zei hier het volgende over: ‘Voorheen konden we uitkijken naar een hemel, waar het leven goed zou zijn. Deze hemel is afgeschaft, en nu willen wij zo nodig de hemel hier.’ Volgens Dirk willen we dat alles hier maar leuk is, alleen komen we er dan al snel achter dat dat niet gaat. 

"Deze hemel is afgeschaft, en nu willen wij zo nodig de hemel hier"


Maar zou de bijbel, met al zijn mooie verhalen, ook niet antwoorden kunnen geven?  Ook al geloof je misschien niet in een God, daarmee zijn de verhalen uit de Bijbel nog niet waardeloos geworden. Ik hoop dan ook dat je de verhalen in dit magazine kan lezen met een open blik en dat jij eruit kunt halen wat voor jou leven zinnig is. Dat het inspiratie biedt voor jouw dagelijkse leven.

Amen is een totaal concept geïnspireerd op de Bijbel. Amen inspireert op allerlei manieren: Met een website, een instagram, youtube, events en met een collectie producten.